Recepten Default
Recepten

Vegetarische jus

Recepten Default
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Vegetarische jus

Vegetarische jus is heerlijk bij Hollandse (bij)gerechten zoals hutspot, gekookte aardappelen of doperwtjes met wortelen. Deze variant heeft een subtiele rooksmaak dankzij het gerooktepaprikapoeder. Je kunt de vegetarische jus zo dik of zo dun maken als je wilt. Een echte aanrader voor bij winterse stamppotten!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd25 min
Porties: 4 serverings

Ingrediënten

  • 10 gr boter
  • 10 gr bloem
  • 175 ml bouillon groente
  • ¾ tl. paprika poeder (gerookt)
  • peper en zout optioneel

Instructies

  • Je begint met een simpele roux. Smelt de boter in het pannetje. Roer met een garde de bloem erdoorheen en zet het vuur laag. Laat deze roux zachtjes koken terwijl je steeds blijft roeren. Zorg ervoor dat je ook goed langs de zijkanten roert. Zodra de roux een beetje lichtbruin is gekleurd ben je klaar voor de volgende stap.
  • Maak de bouillon klaar in een litermaat of pannetje (ik gebruik meestal een ¼ blokje groentebouillon). Roer deze beetje bij beetje door de roux terwijl je goed blijft roeren. Blijf net zolang roeren totdat je een glad mengsel hebt en het een beetje ingedikt is.
  • Voeg ¾ tl gerooktepaprikapoeder toe aan je mengsel en roer goed door zodat je een mooie bruinrode kleur krijgt. Breng de vegetarische jus op smaak met wat peper en/of zout. Vind je de vegetarische jus te dik? Voeg dan eventueel ietsjes meer bouillon toe totdat je tevreden bent.

Notities

Calorieën: 12 Kcal per sauslepel (25 gr.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *